Billigt vand, men så er der altså lige afgifterne

20/08/2018 - Jim Hoff, Vejle Amts Folkeblad

Det kan være fristende at bruge masser af vand til blomsterne og plænen her i sommerheden. Og vandet koster jo kun 5 kr. pr. kubikmeter. Den samlede pris pr. kubikmeter havner dog alligevel på små 55 kroner i Give. 

GIVE: Brune græsplæner, planter og blomster der hænger gevaldigt med hovederne og frugttræer- og buske, der giver lige så lidt udbytte som en tur på Casa Arena i Horsens i jagten på flot fodbold. 

Derfor er det mere end fristende  at koble vandslangen til den udendørs vandhane og give den gas med vandingsanlægget for på den konto at få sig en grøn plæne og struttende rododendronbuske.

Billigt vand, men dyre afgifter
Men det kan blive en endog særdeles dyr affære at forsøge at imponere svigermor og naboen med en flot grøn have, for selvom udsalgsprisen for en kubikmeter vand i Give blot er 5 kroner, så skal man nok lige gå ind på Give Vandværks hjemmeside og tage et nærmere kig på den faktiske pris.

- Det er ganske interessant læsning, og måske også en øjenåbner for mange, at de 5 kroner, som vandværket får for en kubikmeter vand tildækning af deres udgifter, er langt den mindste del af den samlede pris på vandet, der ender på små 55 kroner. De sidste 50 kroner går til spildevand/kloak i Vejle Kommune og diverse afgifter. Det betyder jo, at der kommer en pæn regning fra eksempelvis spildevandsafdelingen, når man, som det har været tilfældet hen over maj måned i Give, har fordoblet sit vandforbrug pga. tørken, siger vandværkets driftsleder Niels Christian Tingsager.

Give i den billige ende af prisskalaen
Nu er det ikke fordi, at vandet i Give er specielt dyrt i forhold til andre steder.

- Sammenligner vi tallene, så er prisen for vandet i Give i den lave ende af middel set i forhold til de ca. 60 vandværker i Vejle Kommune. Og på landsplan ligger vi faktisk i den nedre del, forklarer Tingsager, der dog maner folk til besindelse, når de påtænker at skrue op for vandingsanlægget i haven her i tørken.

- Det handler både om ens egen økonomi, men så sandelig også om miljøet og vandressourcerne generelt og på længere sigt, påpeger Niels Christian Tingsager.

I foråret 2018 lavede Give Vandværk to nye boringer ved vandværket, og de to boringer, der går ned i 120 meters dybde, har indtil videre leveret fint testvand af en høj kvalitet. Godt for det, når det gamle nedslidte vandværk ved Krohaven i Give nu er på vej til at blive lukket ned her hen over slutningen af 2018. 

Print artiklen fra Vejle Amts Folkeblad